Harry Potter - sok dyniowy

Każdy kto czytał serię o Harrym Potterze wie, że nieletni czarodzieje (czyli tacy poniżej 17-go roku życia) najczęściej piją sok dyniowy. Żeby zrobić taki sok nie wystarczy wrzucić dynię do sokowirówki - efekt byłby raczej okropny i niepijalny. Trzeba się troszkę bardziej natrudzić aby stworzyć przysmak młodych czarodziejów. 


Składniki:
  • 3/4 kg dyni
  • 3 spore jabłka
  • 5 sporych świeżych moreli
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z dyni usuwamy pestki i luźne włókna, kroimy na spore kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania w miarę możliwości skórą do góry. Podlewamy wodą na wysokość centymetra. Pieczemy w piekarniku ok. 1 - 1,5 godziny. 
  2. Dynię studzimy, a następnie miąższ przecieramy przez metalowe sito.
  3. Usuwamy pestki z moreli, kroimy na połówki i przekładamy do rondla. Posypujemy cukrem i podlewamy niewielką ilością wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do miękkości. Studzimy.
  4. Jabłka kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Wyciskamy sok w sokowirówce (jeżeli nie macie sokowirówki użyjcie dobrej jakości soku kupnego - 1,5 szklanki).
  5. Ostudzone morele także wrzucamy do sokowirówki (jeżeli jej nie macie - przetrzyjcie morele przez metalowe sito). 
  6. Do rondla w którym gotowaliśmy morele dodajemy purée z dyni, sok jabłkowy i morelowy oraz przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i gotowe! 

Sok jest pyszny i można go pić zarówno na ciepło jak i na zimno, mimo to współczuję skrzatom domowym z Hogwartu, które musiały go wytwarzać pewnie hektolitrami, żeby zaspokoić pragnienie młodych czarodziejów.


Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram