Piotruś Królik - placek z królika

"Moi drodzy" powiedziała pewnego ranka stara Pani Królikowa "Możecie iść na pola lub wzdłuż drogi, ale nie wchodźcie do ogrodu Pana McGregora: wasz tata miał tam wypadek - trafił do placka Pani McGregor".

Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 175 g smalcu
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 rozmącone jajko
Nadzienie:
  •  ok 1 kg mięsa królika
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 1 średnie jabłko
  • 220 g boczku (nie wędzonego)
  • 6 śliwek suszonych
  • 275 ml wytrawnego cydru jabłkowego
  • 425 ml wywaru jarzynowego
  • pół gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Królika umyć i umieścić w dużym rondlu (żeberka z królika można sobie podarować, bo mięsa na nich mało, ale kostek później do usunięcia dużo).
  2. Dodać cebulę i obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Z boczku usunąć skórkę i pokroić go w dużą kostkę, dodać do rondla razem z liściem laurowym, odrobiną soli i pieprzu.
  3. Wlać cydr i wywar, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu około godziny lub do czasu gdy mięso będzie łatwo odchodziło od kości królika.
  4.  Wyjąć królika i usunąć wszystkie kostki, przełożyć do formy do zapiekania. Dodać do formy wyłowione łyżką cedzakową jabłko, cebulę i boczek oraz śliwki suszone pokrojone na małe kawałki. 
  5. Masło i mąkę utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo do sosu w rondlu cały czas intensywnie mieszając na średnim ogniu aż dodamy wszystko, a sos zgęstnieje. Zetrzeć pół gałki muszkatołowej, zamieszać i wylać na nadzienie w formie do zapiekania.
  6. W misce połączyć smalec, mąkę, sól i pieprz a następnie dodać tyle zimnej wody, żeby utworzyć miękkie, elastyczne ciasto które bez problemu odchodzi od ścianek miski (wody naprawdę nie potrzeba dużo, więc dodawajcie stopniowo małymi ilościami). 
  7. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć koło o średnicy 2,5 cm większej niż średnica formy. Zmoczyć krawędzie formy wodą i nałożyć pokrywę z ciasta delikatnie dociskając do krawędzi. Zrobić na środku niewielką dziurę, żeby para wodna miała ujście, udekorować według uznania pozostałym ciastem i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni Celcjusza lub do momentu gdy wierch będzie złoto-brązowy.
Całkiem smaczny taki królik, powiem szczerze...

Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram